ūüß™ Mi a feromon? M√©g t√∂bb ilyen: Amit a feromonr√≥l √©s a feromonos parf√ľm√∂krŇĎl tudnod kell

Egy term√©szetes vegy√ľlet, mely megtal√°lhat√≥ k√∂r√ľl√∂tt√ľnk mindenhol. Sz√≠ntelen √©s szagtalan, melyet az orrunkban l√©vŇĎ VNO (vomeronasal organ) szervecsk√©nk √©rz√©kel √©s tov√°bb√≠t az agyba, azon bel√ľl is a hipotalamuszba (a tudatalatti r√©szbe). A VNO, m√°s n√©ven a Jakobson szerv az orrs√∂v√©ny, az orr √©s a sz√°j k√∂z√∂tti el√ľlsŇĎ szakasz√°ban elhelyezkedŇĎ kieg√©sz√≠tŇĎ “szagl√≥”-rendszer√ľnk.

Emberi feromonokból sok fajta van és szinte mindegyik más hatást vált ki:

 • Androstadienol
 • Androstadienone
 • Androstenol
 • Androstenone
 • Androsterone
 • 3ő≤-Androstenol

A feromon parf√ľm√∂kben legink√°bb Androtenol √©s Androstenone van, mert ezek v√°ltj√°k ki a legt√∂bb reakci√≥t:

emberi feromon fajt√°k

Ezek a szexu√°lis v√°gyat keltik fel. Persze nem √ļgy kell elk√©pzelni, hogyha feromont haszn√°lsz, akkor a buszon mindenki neked esik majd, vagy 6 vacsora megh√≠v√°st kapsz, mielŇĎtt becsuk√≥dn√°nak az ajt√≥k. Saj√°t feromonjaid Neked is vannak, csak a napi tiszt√°lkod√°ssal √©s a ruh√°kkal ezeket elfeded. Ha az a c√©lod, hogy felh√≠vd magadra a figyelmet, akkor c√©lszerŇĪ feromon tartalm√ļ parf√ľm√∂t haszn√°lnod.

Bizonyítékok emberi feromonra

A feromonok termelŇĎd√©se term√©szetes folyamat, melyeket az idegrendszer hormonjai √©s ingerei szab√°lyoznak. Kamasz kort√≥l az apokrin mirigyek sejtjein√©l √©s a faggy√ļmirigyek faggy√ļsejtjein√©l jelennek meg √©s intenzit√°sukat tekintve az intim ter√ľletek √©s a h√≥nalj p√°rologtatja a legt√∂bb feromont.

Az Androstenol p√©ld√°ul egy nagyon √©rdekes feromon. JelentŇĎs mennyis√©g van jelen belŇĎle a v√©rplazm√°ban. A Wikipedi√°ban is fellelhetŇĎ sz√≥cikkbŇĎl az der√ľl ki, hogy kutat√°sok kimutatt√°k az androstenol szorong√°sold√≥ antidepressz√°ns hat√°st fejt ki, tov√°bb√° befoly√°solni k√©pes az emberek viselked√©si √©s t√°rsadalmi reakci√≥it is.

Feromon mŇĪk√∂d√©se √©s kutat√°si eredm√©nyek

Az androstenol fellelhetŇĎ a mell√©kves√©kben, a petef√©szkekben √©s az orrny√°lkah√°rty√°ban is. Ut√≥bbiban a m√°r kor√°bban eml√≠tett¬† androstadienol √©s androstadienon is.

A feromonokr√≥l m√©g viszonylag keveset tudunk, hiszen egy fiatal kutat√°si √°g, mind√∂ssze csak 1959 √≥ta kutatj√°k hivatalosan a r√°nk hat√≥ l√°thatatlan vegy√ľleteket. A legt√∂bbet p√°rv√°laszt√°s √©s t√°vols√°g tart√°s t√©m√°ban kutatnak. Ut√≥bbi eset√©ben biztos √©rezt√©l m√°r Te is olyat, hogy valaki megmagyar√°zhatatlanul nem szimpatikus sz√°modra. Ilyenkor nem csak a verb√°lis, de a non-verb√°lis jelek (feromonok) is hat√°ssal vannak r√°d.

Ki termel több feromont?

A nemi feromonok t√∂bbs√©g√©t p√©ld√°ul a NŇĎk termelik √©s csak kis r√©szben a F√©rfiak. Ennek evol√ļci√≥s oka van: a nŇĎi szervezet √≠gy jelzi a f√©rfi szervezetnek, hogy √©ppen term√©keny idŇĎszakban van vagy sem.

M√≠g az √°llatokn√°l jelenleg is fŇĎk√©nt a feromonok j√°tszanak hatalmas szerepet a p√°rv√°laszt√°sban, a szex √©s szociol√≥giai viselked√©s√ľkben, addig az emberek eset√©ben m√°r m√°s dolgok is elŇĎt√©rbe ker√ľlnek, mint p√©ld√°ul a vizu√°lis jelek √©s a k√∂zvetlen k√∂zel√©ben l√©vŇĎ szagok. √Čpen ez√©rt van neh√©z dolguk a kutat√≥knak, amikor a feromonok emberekre gyakorolt hat√°s√°t elemzik.

Az emberi feromonok kutatásakor három témakörre összpontosítanak a kutatók:

 • axill√°ris szteroidok
 • h√ľvelyi alif√°s savak
 • vomeronasalis szerv stimul√°torai

feromon kutatások eredmények tapasztalata és bizonyítékok

Axill√°ris szteroidok

Az axill√°ris szteroidokat a her√©k, a petef√©szek, az apokrin mirigyek √©s a mell√©kves√©k termelik. Ezek a vegyi anyagok biol√≥giailag a pubert√°s ideje alatt nagyon akt√≠vak √©s a nemi szteroidok befoly√°solj√°k aktivit√°sukat. Ez az aktivit√°s arra utal, hogy az emberek szagokon √©s feromonokon kereszt√ľl is kommunik√°lnak. Sz√°mos axill√°ris szteroidot (emberi feromont) fedeztek m√°r fel, pl.:

 • androsztadienol
 • androstadienone
 • androstenol
 • androstenone
 • androsterone

Warren S. T. Hays 2003-ban arra a felfedez√©sre jutott, hogy az androsztadienon befoly√°solja a nŇĎk tudatalattij√°t √©s pozit√≠v reakci√≥t v√°lt ki belŇĎl√ľk, jav√≠tva p√©ld√°ul a hangulatukat. A kutat√°sb√≥l az is kider√ľlt, hogy m√≠g a nŇĎk pozit√≠van reag√°lnak az androsztadienon feromonra, addig a f√©rfiak negat√≠van.

Hummer √©s McClintock egy √©rdekes k√≠s√©rletet v√©geztek √∂tven f√©rfi √©s nŇĎ k√∂z√∂tt. A csoport egyik r√©sz√©nek felsŇĎ ajk√°ra androsztadienont feromont, a m√°sik√©ra pedig egy kontroll (placebo) szagot tettek, majd a feromon n√©gy hat√°s√°t vizsg√°lt√°k:

 • pozit√≠v √©s negat√≠v arckifejez√©sek
 • egyszerŇĪ reakci√≥idŇĎ-feladatokban az erŇĎ, a kognit√≠v √©s √©rzelmi inform√°ci√≥k m√©r√©se zavar√≥ elemek beiktat√°sa k√∂zben
 • t√°rsadalmi √©s nem szoci√°lis ingerekre (azaz semleges arcokra) ford√≠tott figyelem
 • hangulat √©s reakci√≥ t√°rsadalmi interakci√≥ hi√°ny√°ban

feromon arckifejezés vizsgálat bizonyíték eredmények

Az androsztadienonnal kezeltek arckifejez√©s√©n t√∂bb √©rzelem volt megfigyelhetŇĎ √©rzelmes szavakra, m√≠g semleges kifejez√©sekre szinte semmi reakci√≥t nem v√°ltott ki. Ezek az adatok arra utalnak, hogy az androsztadienone fokozza az √©rzelmi inform√°ci√≥kra ford√≠tott figyelmet, √≠gy az egy√©n jobban √∂sszpontos√≠t tŇĎle az √©rzelmeire. Hummer √©s McClintock kutat√°sai azt bizony√≠tj√°k, hogy az androsztadienone feromonnak nagy szerepe van abban, hogy az elme mik√©nt dolgozza fel ezen inform√°ci√≥kat.

Az androstenone¬†feromont csak a f√©rfiak v√°lasztj√°k ki nŇĎk sz√°m√°ra, mely pozit√≠v hat√°ssal van a nŇĎk hangulat√°ra. Karl Grammel 2005-√∂s kutat√°sa megmutatta, hogy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ hat√°sa van a nŇĎkre, att√≥l f√ľggŇĎen, hogy a nŇĎk √©ppen hol tartanak a menstru√°ci√≥s ciklusukban. Az ovul√°ci√≥ sor√°n a nŇĎk kellemesebbnek tartj√°k androsztenon feromont.

Az androstenol egy nŇĎi feromon. Kirk-Smith 1978-as tanulm√°ny√°ban egy androstenollal kezelt vagy kezeletlen arcmaszkot viselŇĎ embereknek mutattak k√©peket emberekrŇĎl, √°llatokr√≥l √©s √©p√ľletekrŇĎl, majd megk√©rt√©k ŇĎket, hogy √©rt√©kelj√©k ezeket a k√©peket vonzerŇĎ alapj√°n. Azok a szem√©lyek, akiknek androstenollal volt kezelve maszkjuk bar√°ts√°gosabbnak √≠t√©lt√©k meg a k√©peket.

A legismertebb androstenol feromon esettanulm√°nyt Martha McClintock k√©sz√≠tette √©s a Chicag√≥i Egyetem McClintock-effektusk√©nt vezette be a k√∂ztudatba, mely a menstru√°ci√≥s ciklusok szinkroniz√°l√°s√°t kutatta feromonok √°ltal. A nŇĎk egy csoportj√°t m√°s nŇĎk izzads√°g√°val szagoltatt√°k. A verejt√©k √∂sszegyŇĪjt√©s√©nek h√≥napj√°nak idŇĎpontj√°t√≥l f√ľggŇĎen (az ovul√°ci√≥ elŇĎtt, alatt vagy ut√°n) v√°ltoz√°s √°llt be a vizsg√°lt nŇĎk menstru√°ci√≥s ciklusukkal: felgyors√≠totta vagy √©pp lelass√≠totta azt. Az 1971-es tanulm√°ny a feromon k√©t t√≠pus√°t javasolta:

“Az egyik, amely az ovul√°ci√≥ elŇĎtt termelŇĎd√∂tt, ler√∂vid√≠ti a ciklust, a m√°sodik pedig az ovul√°ci√≥ sor√°n termelŇĎdik, mely meghosszabb√≠tja.”

 

H√ľvelyi aliphatic savak

Az aliphatic savak (ill√©kony zs√≠rsavak), amelyekbŇĎl hat t√≠pus van jelen a h√ľvelyv√°lad√©kban. Ezeknek a savaknak a kombin√°ci√≥j√°t “kopulinok”-nak nevezik. A nŇĎk egyharmada rendelkezik mind a hat t√≠pus√ļ kopulinnal, amelyek mennyis√©ge n√∂vekszik az ovul√°ci√≥ elŇĎtt. A kopulinokat az ovul√°ci√≥ jelz√©s√©re haszn√°lj√°k; mivel azonban az emberi nemi szervek √©s √≠gy az ovul√°ci√≥ is rejtve marad (p√©ld√°ul ruh√°kkal), ez√©rt a f√©rfiak ezeket kev√©sb√© √©rz√©kelik. Am√≠g teljesen term√©szetes, hogy s√©t√°ltat√°s k√∂zben a kuty√°nk megszagolja egy m√°sik kutya fenek√©t, addig biztosak lehet√ľnk benne, hogy fur√°n fognak r√°nk n√©zni, ha k√∂vetni akarn√°k a p√©ld√°j√°t √©s mi meg megszagoln√°nk a m√°sik kutya gazd√°j√°nak alfel√©t ezzel eld√∂ntve, hogy √©ppen hol tart a ciklus√°ban, hogy “party-k√©pes” √°llapotban van-e, az√©rt, hogy nagyobb sikerrel h√≠vhassuk el randizni, hiszen √≠gy kiszagolhatn√°nk, hogy √©ppen olyan “kedve” van √©s ha m√©gsem, akkor nem t√∂rn√©nk magunkat f√∂l√∂slegesen.

Feromon érzékelés embereknél

Hogyan reagálnak a feromonokra a Homoszexuális és a Leszbikus emberek?

A stockholmi Karolinska Int√©zet munkat√°rsa Dr. Ivanka Savic a The Proceedings of the National Academy of Sciences foly√≥iratban sz√°molt be a kutat√°s√°nak eredm√©ny√©rŇĎl, miszerint az emberek az immunrendszerhez kapcsol√≥d√≥ szagjeleket haszn√°lnak a p√°rjuk kiv√°laszt√°s√°ra. Agykutat√°si technika seg√≠ts√©g√©vel a sv√©d kutat√≥k kimutatt√°k, hogy a homoszexu√°lis √©s heteroszexu√°lis f√©rfiak agya k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥don reag√°l k√©t olyan szagra, amely r√©szt vesz a szexu√°lis izgalom kialakul√°s√°ban √©s hogy a homoszexu√°lis f√©rfiak ugyan√ļgy reag√°lnak, mint a heteroszexu√°lis nŇĎk. A k√≠s√©rletet kibŇĎv√≠tett√©k leszbikus nŇĎkkel √©s az eredm√©nyek √∂sszhangban voltak a kor√°bbi meg√°llap√≠t√°sokkal, vagyis a leszbikus nŇĎk nem voltak annyira fog√©konyak a f√©rfiak √°ltal azonos√≠tott szagokra, m√≠g a nŇĎi jelekre adott v√°laszuk hasonl√≥ volt a heteroszexu√°lis f√©rfiak√©hoz. A kutat√≥k szerint ez j√≥l szeml√©lteti emberi feromonok szerep√©t a szexualit√°sban.

A vizsg√°latban haszn√°lt k√©t vegyi anyag a f√©rfiak verejt√©k√©ben termelŇĎdŇĎ tesztoszteron-sz√°rmaz√©k, a nŇĎk vizelet√©ben pedig √∂sztrog√©n-szerŇĪ vegy√ľlet volt, mindkettŇĎben megtal√°lhat√≥ak feromonok. A legt√∂bb szag √°ltal az emberi agy szaggal kapcsolatos, specifikus r√©gi√≥i aktiv√°l√≥dnak, amikor az agy k√©palkot√°s√°nak olyan form√°ja jelen√≠ti meg ŇĎket, amely nyomon tudja k√∂vetni az agy v√©r√°raml√°s√°t, k√∂vetkez√©sk√©ppen pedig azokat a helyeket, ahol az idegsejtek akt√≠vak.

N√©h√°ny √©vvel ezelŇĎtt Dr. Savic √©s munkat√°rsai kimutatt√°k, hogy a k√©t vegyi anyag a h√©tk√∂znapi illatokt√≥l eg√©szen m√°s m√≥don aktiv√°lta az agyat. Az √∂sztrog√©nszerŇĪ vegy√ľlet a nŇĎkn√©l a szok√°sos szaggal kapcsolatos r√©gi√≥k, m√≠g a f√©rfiakn√°l a hipotalamusz (tudatalatti r√©sz) aktiv√°l√≥dott.

A hipotalamusz

Egy olyan ter√ľlet az agy k√∂zponti r√©sz√©n, amely a szexu√°lis viselked√©st √©s a k√∂zvetlen√ľl az alatta fekvŇĎ agyalapi mirigy stimul√°l√°sa r√©v√©n szab√°lyozza a test hormon√°lis √°llapot√°t.

hipotalamusz és talamusz helye az agyban

A k√≠s√©rletben a f√©rfi verejt√©k viszont √©ppen az ellenkezŇĎj√©t tette; fŇĎleg a nŇĎkn√©l a hipotalamuszt, a f√©rfiakn√°l pedig a szagl√°ssal kapcsolatos r√©gi√≥kat aktiv√°lta. EbbŇĎl az k√∂vetkezik, hogy a k√©t vegyi anyag kettŇĎs √©letet √©l, az egyik nemn√©l a szag, a m√°sikn√°l ‚Äč‚Äča feromon szerep√©t t√∂lti be. Ez√©rt tapasztalhat√≥ az, hogy a f√©rfi √©s nŇĎi feromonos parf√ľm√∂kben nem ugyanaz a feromon tal√°lhat√≥.