🧪 Mi a feromon? Még több ilyen: Amit a feromonról és a feromonos parfümökről tudnod kell

Egy természetes vegyület, mely megtalálható körülöttünk mindenhol. Színtelen és szagtalan, melyet az orrunkban lévő VNO (vomeronasal organ) szervecskénk érzékel és továbbít az agyba, azon belül is a hipotalamuszba (a tudatalatti részbe). A VNO, más néven a Jakobson szerv az orrsövény, az orr és a száj közötti elülső szakaszában elhelyezkedő kiegészítő “szagló”-rendszerünk.

Emberi feromonokból sok fajta van és szinte mindegyik más hatást vált ki:

 • Androstadienol
 • Androstadienone
 • Androstenol
 • Androstenone
 • Androsterone
 • 3β-Androstenol

A feromon parfümökben leginkább Androtenol és Androstenone van, mert ezek váltják ki a legtöbb reakciót:

emberi feromon fajták

Ezek a szexuális vágyat keltik fel. Persze nem úgy kell elképzelni, hogyha feromont használsz, akkor a buszon mindenki neked esik majd, vagy 6 vacsora meghívást kapsz, mielőtt becsukódnának az ajtók. Saját feromonjaid Neked is vannak, csak a napi tisztálkodással és a ruhákkal ezeket elfeded. Ha az a célod, hogy felhívd magadra a figyelmet, akkor célszerű feromon tartalmú parfümöt használnod.

Bizonyítékok emberi feromonra

A feromonok termelődése természetes folyamat, melyeket az idegrendszer hormonjai és ingerei szabályoznak. Kamasz kortól az apokrin mirigyek sejtjeinél és a faggyúmirigyek faggyúsejtjeinél jelennek meg és intenzitásukat tekintve az intim területek és a hónalj párologtatja a legtöbb feromont.

Az Androstenol például egy nagyon érdekes feromon. Jelentős mennyiség van jelen belőle a vérplazmában. A Wikipediában is fellelhető szócikkből az derül ki, hogy kutatások kimutatták az androstenol szorongásoldó antidepresszáns hatást fejt ki, továbbá befolyásolni képes az emberek viselkedési és társadalmi reakcióit is.

Feromon működése és kutatási eredmények

Az androstenol fellelhető a mellékvesékben, a petefészkekben és az orrnyálkahártyában is. Utóbbiban a már korábban említett  androstadienol és androstadienon is.

A feromonokról még viszonylag keveset tudunk, hiszen egy fiatal kutatási ág, mindössze csak 1959 óta kutatják hivatalosan a ránk ható láthatatlan vegyületeket. A legtöbbet párválasztás és távolság tartás témában kutatnak. Utóbbi esetében biztos éreztél már Te is olyat, hogy valaki megmagyarázhatatlanul nem szimpatikus számodra. Ilyenkor nem csak a verbális, de a non-verbális jelek (feromonok) is hatással vannak rád.

Ki termel több feromont?

A nemi feromonok többségét például a Nők termelik és csak kis részben a Férfiak. Ennek evolúciós oka van: a női szervezet így jelzi a férfi szervezetnek, hogy éppen termékeny időszakban van vagy sem.

Míg az állatoknál jelenleg is főként a feromonok játszanak hatalmas szerepet a párválasztásban, a szex és szociológiai viselkedésükben, addig az emberek esetében már más dolgok is előtérbe kerülnek, mint például a vizuális jelek és a közvetlen közelében lévő szagok. Épen ezért van nehéz dolguk a kutatóknak, amikor a feromonok emberekre gyakorolt hatását elemzik.

Az emberi feromonok kutatásakor három témakörre összpontosítanak a kutatók:

 • axilláris szteroidok
 • hüvelyi alifás savak
 • vomeronasalis szerv stimulátorai

feromon kutatások eredmények tapasztalata és bizonyítékok

Axilláris szteroidok

Az axilláris szteroidokat a herék, a petefészek, az apokrin mirigyek és a mellékvesék termelik. Ezek a vegyi anyagok biológiailag a pubertás ideje alatt nagyon aktívak és a nemi szteroidok befolyásolják aktivitásukat. Ez az aktivitás arra utal, hogy az emberek szagokon és feromonokon keresztül is kommunikálnak. Számos axilláris szteroidot (emberi feromont) fedeztek már fel, pl.:

 • androsztadienol
 • androstadienone
 • androstenol
 • androstenone
 • androsterone

Warren S. T. Hays 2003-ban arra a felfedezésre jutott, hogy az androsztadienon befolyásolja a nők tudatalattiját és pozitív reakciót vált ki belőlük, javítva például a hangulatukat. A kutatásból az is kiderült, hogy míg a nők pozitívan reagálnak az androsztadienon feromonra, addig a férfiak negatívan.

Hummer és McClintock egy érdekes kísérletet végeztek ötven férfi és nő között. A csoport egyik részének felső ajkára androsztadienont feromont, a másikéra pedig egy kontroll (placebo) szagot tettek, majd a feromon négy hatását vizsgálták:

 • pozitív és negatív arckifejezések
 • egyszerű reakcióidő-feladatokban az erő, a kognitív és érzelmi információk mérése zavaró elemek beiktatása közben
 • társadalmi és nem szociális ingerekre (azaz semleges arcokra) fordított figyelem
 • hangulat és reakció társadalmi interakció hiányában

feromon arckifejezés vizsgálat bizonyíték eredmények

Az androsztadienonnal kezeltek arckifejezésén több érzelem volt megfigyelhető érzelmes szavakra, míg semleges kifejezésekre szinte semmi reakciót nem váltott ki. Ezek az adatok arra utalnak, hogy az androsztadienone fokozza az érzelmi információkra fordított figyelmet, így az egyén jobban összpontosít tőle az érzelmeire. Hummer és McClintock kutatásai azt bizonyítják, hogy az androsztadienone feromonnak nagy szerepe van abban, hogy az elme miként dolgozza fel ezen információkat.

Az androstenone feromont csak a férfiak választják ki nők számára, mely pozitív hatással van a nők hangulatára. Karl Grammel 2005-ös kutatása megmutatta, hogy különböző hatása van a nőkre, attól függően, hogy a nők éppen hol tartanak a menstruációs ciklusukban. Az ovuláció során a nők kellemesebbnek tartják androsztenon feromont.

Az androstenol egy női feromon. Kirk-Smith 1978-as tanulmányában egy androstenollal kezelt vagy kezeletlen arcmaszkot viselő embereknek mutattak képeket emberekről, állatokról és épületekről, majd megkérték őket, hogy értékeljék ezeket a képeket vonzerő alapján. Azok a személyek, akiknek androstenollal volt kezelve maszkjuk barátságosabbnak ítélték meg a képeket.

A legismertebb androstenol feromon esettanulmányt Martha McClintock készítette és a Chicagói Egyetem McClintock-effektusként vezette be a köztudatba, mely a menstruációs ciklusok szinkronizálását kutatta feromonok által. A nők egy csoportját más nők izzadságával szagoltatták. A verejték összegyűjtésének hónapjának időpontjától függően (az ovuláció előtt, alatt vagy után) változás állt be a vizsgált nők menstruációs ciklusukkal: felgyorsította vagy épp lelassította azt. Az 1971-es tanulmány a feromon két típusát javasolta:

“Az egyik, amely az ovuláció előtt termelődött, lerövidíti a ciklust, a második pedig az ovuláció során termelődik, mely meghosszabbítja.”

 

Hüvelyi aliphatic savak

Az aliphatic savak (illékony zsírsavak), amelyekből hat típus van jelen a hüvelyváladékban. Ezeknek a savaknak a kombinációját “kopulinok”-nak nevezik. A nők egyharmada rendelkezik mind a hat típusú kopulinnal, amelyek mennyisége növekszik az ovuláció előtt. A kopulinokat az ovuláció jelzésére használják; mivel azonban az emberi nemi szervek és így az ovuláció is rejtve marad (például ruhákkal), ezért a férfiak ezeket kevésbé érzékelik. Amíg teljesen természetes, hogy sétáltatás közben a kutyánk megszagolja egy másik kutya fenekét, addig biztosak lehetünk benne, hogy furán fognak ránk nézni, ha követni akarnák a példáját és mi meg megszagolnánk a másik kutya gazdájának alfelét ezzel eldöntve, hogy éppen hol tart a ciklusában, hogy “party-képes” állapotban van-e, azért, hogy nagyobb sikerrel hívhassuk el randizni, hiszen így kiszagolhatnánk, hogy éppen olyan “kedve” van és ha mégsem, akkor nem törnénk magunkat fölöslegesen.

Feromon érzékelés embereknél

Hogyan reagálnak a feromonokra a Homoszexuális és a Leszbikus emberek?

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársa Dr. Ivanka Savic a The Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban számolt be a kutatásának eredményéről, miszerint az emberek az immunrendszerhez kapcsolódó szagjeleket használnak a párjuk kiválasztására. Agykutatási technika segítségével a svéd kutatók kimutatták, hogy a homoszexuális és heteroszexuális férfiak agya különböző módon reagál két olyan szagra, amely részt vesz a szexuális izgalom kialakulásában és hogy a homoszexuális férfiak ugyanúgy reagálnak, mint a heteroszexuális nők. A kísérletet kibővítették leszbikus nőkkel és az eredmények összhangban voltak a korábbi megállapításokkal, vagyis a leszbikus nők nem voltak annyira fogékonyak a férfiak által azonosított szagokra, míg a női jelekre adott válaszuk hasonló volt a heteroszexuális férfiakéhoz. A kutatók szerint ez jól szemlélteti emberi feromonok szerepét a szexualitásban.

A vizsgálatban használt két vegyi anyag a férfiak verejtékében termelődő tesztoszteron-származék, a nők vizeletében pedig ösztrogén-szerű vegyület volt, mindkettőben megtalálhatóak feromonok. A legtöbb szag által az emberi agy szaggal kapcsolatos, specifikus régiói aktiválódnak, amikor az agy képalkotásának olyan formája jeleníti meg őket, amely nyomon tudja követni az agy véráramlását, következésképpen pedig azokat a helyeket, ahol az idegsejtek aktívak.

Néhány évvel ezelőtt Dr. Savic és munkatársai kimutatták, hogy a két vegyi anyag a hétköznapi illatoktól egészen más módon aktiválta az agyat. Az ösztrogénszerű vegyület a nőknél a szokásos szaggal kapcsolatos régiók, míg a férfiaknál a hipotalamusz (tudatalatti rész) aktiválódott.

A hipotalamusz

Egy olyan terület az agy központi részén, amely a szexuális viselkedést és a közvetlenül az alatta fekvő agyalapi mirigy stimulálása révén szabályozza a test hormonális állapotát.

hipotalamusz és talamusz helye az agyban

A kísérletben a férfi verejték viszont éppen az ellenkezőjét tette; főleg a nőknél a hipotalamuszt, a férfiaknál pedig a szaglással kapcsolatos régiókat aktiválta. Ebből az következik, hogy a két vegyi anyag kettős életet él, az egyik nemnél a szag, a másiknál ​​a feromon szerepét tölti be. Ezért tapasztalható az, hogy a férfi és női feromonos parfümökben nem ugyanaz a feromon található.